Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Tłuszcze nasycone dobrymi tłuszczami.

Tłuszcze nasycone dobrymi tłuszczami.

Tłuszcze nasycone nie zwiększają ryzyka chorób serca pod warunkiem że pochodzą z dobrych źródeł.

Gdzie je znajdziemy? Źródła tłuszczów nasyconych to głównie: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, olej kokosowy, masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych.

Duża ilość, opublikowanych badań, przeprowadzona na Uniwersytecie w Cambridge w Wielkiej Brytanii wykazała, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych nie ma wpływu na ryzyko chorób serca. Natomiast wysokie spożycie tłuszczów trans zwiększyło ryzyko chorób serca o 16 procent. Porównano ryzyko chorób serca u ludzi spożywających najwyższe i najniższe ilości różnego rodzaju tłuszczu. Wyniki były oparte o analizę 76 badań z udziałem blisko 700,000 osób. Badanie obala zalecenia dietetyczne, nakazujące zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i bezwzględnego zastąpienie ich, żywnością o wysokiej zawartości tłuszczów nienasyconych- orzechami, rybami i olejem roślinnym.

Nie powinieneś rzucać się na burgery, frytki i masło. Czynniki takie jak kalorie i spożycie rafinowanych węglowodanów i soli również wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Rozważmy ogólny skład diety zamiast koncentrować się na pojedynczych produktach. (Annals Internal Medicine, 160: 398-406-406, 2014)
Ponad to współcześnie istnieją liczne doniesienia naukowe, wskazujące na fakt, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny efekt dla zdrowia, jak dowodzi francuska uczona Françoise Clavel-Chapelon "ryzyko zachorowania na raka piersi jest prawie dwukrotnie wyższe u kobiet, które jedzą pokarmy zawierające przemysłowe kwasy tłuszczowe typu trans". Co więcej, tłuszcze te, powodując wzrost stężenia we krwi tzw. "złego" cholesterolu przyczyniają się do wzrostu ryzyka wystąpienia wielu chorób miażdżycowych.

Powiązane artykuły
Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×