Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Dlaczego warto włączyć produkty mleczne na stałe w plan żywieniowy?

Dlaczego warto włączyć produkty mleczne na stałe w plan żywieniowy?

Wapń a zdrowe kości:

Termin „Zdrowe Kości” odnosi się do wytrzymałości mechanicznej kości, oraz minimalnej ich podatności na złamania. Z tym tematem musi kojarzyć się nam wskaźnik odporności kości na urazy mechaniczne zwany gęstością mineralną. Istniej proporcjonalna zależność pomiędzy gęstością mineralną a odpornością kości na złamania. Ponad to zaobserwowano również zależność pomiędzy gęstością kości a rodzajem uprawianej dyscypliny sportowej. W przypadku zawodników uprawiających tenis ziemny ich gęstość kości była średnio o 15% większa w promieniu ramienia rakiety. W kilku badaniach wykazano, że podaż wapnia wśród sportsmenek waha się w granicach 500 – 1623 mg, jednak większa część zawodniczek spożywa mniej niż 1000mg wapnia dziennie. [1]

Mleko jako źródło białka:

Jako najlepsze źródło wapnia wśród produktów spożywczych uznaje się mleko i inne produkty mleczne. Czemu akurat mleko przecież w innych produktach pochodzenia roślinnego też jest dużo wapnia?

Niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają znaczne ilości wapnia, ale należy dodać że większa część warzyw, ze względu na obecność szczawianów oraz fitynianów, charakteryzuje się jego niską przyswajalnością.
Dla przykładu w 125 ml gotowanego szpinaku znajduje się 129 mg wapnia, jednak wyłącznie 5% tej ilości zostaje przyswojona przez organizm (tj. 6 mg/125 ml). Dla porównania w 125 ml mleka znajdziemy 315 mg wapnia, którego biodostępność szacuje się na 32% (tj. 101 mg/125 ml). Oznacza to, że ilość wapnia z 1 porcji mleka stanowi aż 15 porcji szpinaku.

Budowa tkanki mięśniowej:

Mikrouszkodzenia które powstają podczas treningów siłowych zmniejszają zdolności wysiłkowe [2], zwiększają stężenie krążących enzymów mięśniowych oraz są przyczyną zespołu opóźnionej bolesności mięśniowej (DOMS).W wielu publikacjach udowodniono, że w okresie potreningowym należy dostarczyć duże ilości substancji optymalizujących proces regeneracji powysiłkowej. Tutaj z pomocą przychodzi nam mleko które w swoim składzie zawiera duże ilości waliny, leucyny, izoleucyny. Pamiętajmy że leucyna jest jest silnie zaangażowana w procesie syntezy białek mięśniowych. Dodatkowo przeprowadzone badania na grupie sportowców obrazują że spożycie mleka po wysiłku fizycznym jest w skazane ponieważ może ograniczyć proces degradacji białek lub/i spowodować wzrost syntezy białek mięśniowych. Na sam koniec warto dodać że spożycie płynnych źródeł białka (np. mleko) znacznie szybciej prowadzi do wzrostu stężenia aminokwasów w osoczu (~25 minut) niż ma to miejsca po konsumpcji posiłków w formie stałej (~100 minut)[4]

[1] Clarkson i Haymes, 1995r.
[2] Byrne i Eston, 2002a, 2002b; Twist i in. 2008
[3] Semark i in. 1999; MacIntyre i in. 2001
[4] Burke i in. 2012

Powiązane artykuły
Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×