Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Jesteś amatorem ostrego jedzenia- to te klika rad jest idealne dla Ciebie !

Jesteś amatorem ostrego jedzenia- to te klika rad jest idealne dla Ciebie !

Chili dlaczego warto jeść papryczki chili ?

  • Bogata w witaminy i błonnik 
    Zawartość witaminy C w papryce chili jest największa ze wszystkich warzyw – już 7 g papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie.

  • Bogata w witaminy i błonnik
    Przy wyborze papryki należy również uważać na jej kolor, bo im bardziej czerwona, tym mniej witaminy C, a więcej witaminy A. Podczas suszenia poziom tej ostatniej wielokrotnie rośnie. Chili jest także świetnym dostawcą witamin z grupy B (B1, B2, B3), witaminy E oraz błonnika regulującego przemianę materii

  • Przyspiesza metabolizm
    Zawarta w paprykach kapsaicyna nie tylko decyduje o ostrości, ale pobudza też żołądek do produkcji kwasów trawiennych, przyspiesza metabolizm i pomaga spalać większą ilość kalorii.

  • Działa antynowotworowo
    Z badań wynika, że kapsaicyna unieszkodliwia cząsteczki – przyczyniające się do chorób serca – uszkadzające komórki. Zapobiega też mutacjom komórek i działa antynowotworowo.

  • Wzmacnia odporność, zapobiega chorobom
    Chili wzmacnia odporność organizmu, pobudza układ krążenia, a zawarte w niej organiczne związki chemiczne chronią przed cukrzycą, nadciśnieniem, osteoporozą i chorobami serca. Zawiera też całą furę przeciwutleniaczy, które walczą z postarzającymi nas wolnymi rodnikami.

  • Wyzwala szczęście
    Kapsaicyna powoduje wydzielanie do mózgu endorfin, które wywołują uczucie euforii i zadowolenia z siebie.

Kilka praktycznych wskazówek:

  1. Stopniuj ostrość potraw. Pozbycie się pestek z papryczki chili w znacznym stopniu zmniejsza jej ostrość. Dodanie w takim stanie papryki do potrawy będzie dobrym rozwiązaniem dla osób które dopiero rozpoczynają przygodę z ostrym jedzeniem.

  2. Ostrość papryczki można zmniejszyć pozostawiając ją na kilka godzin w osolonej wodzie.

  3. Papryczki ze słoika lub puszki po przepłukaniu pod bieżącą wodą zmniejszają w niewielkim stopniu swoją ostrość- ale zawsze coś.

  4. Zbyt ostrą potrawę możesz próbować uratować, wrzucając do garnka z nią surowego ziemniaka – po 30 minutach ostrość powinna zelżeć.

Powiązane artykuły
Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×