Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Fit przepis na kotleciki jaglane z kremem z dyni

Fit przepis na kotleciki jaglane z kremem z dyni

Składniki (ok. 8 kotletów):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cukinia
  • 1/2 kg dobrej jakości mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki otrębów owsianych
  • garść suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia 

Krem z dyni

  • 1 dynia nie duża około 500-800g
  • ½ cytryny
  • 0,7l bulionu
  • 1 mała cebula
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie kaszy jaglanej. Gotuj ją pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-12minut. Po tym czasie kasze zdejmujemy z ognia i odcedzamy.
Na tarce (duże oczka) zetrzyj cukinię (wraz ze skórką) i szalotki. Czosnek drobno posiekaj. W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą kaszę jaglaną, mięso mielone z resztą składników, a następnie wbij jedno jajko i dodaj otręby. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Między czasie obierz dynię, oczyść z pestek i ugotuj na bulionie do miękkości. Podczas gotowania dorzuć małą cebulę. Całość należy zblendować i doprawić do smaku cytryną, solą i piperzem. Nasz krem praktycznie gotowy dlatego wracamy do kotlcieków.   
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i poczekaj aż uzyska wysoką temperaturę. Uformowane kotlety smaż z obu stron do chwili lekkiego zezłocenia (ok 2-3min na stronę). Następnie Kotlety przełóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w temparaturze 200*C przez 15-20min. Teraz pozostaje jedynie całość przenieść na talerz i gotowe. Smacznego!

Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×