Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Ekstra roladki z kurczaka i koziego sera!

Ekstra roladki z kurczaka i koziego sera!

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200g liści szpinaku
  • 120g sera koziego
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz
  • jedna wiązka szapragów (zielonych)

na sos potrzebujemy:

  • małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • świerzo posiekany koperek
  • sól i pieprz

 

 

Przygotowanie kurczaka:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
  2. W tym samym czasie należy zabrać się za przygotowanie kurczaka. Sprawa bardzo prosta. Naszego fileta wzdłuż rozcinamy a następnie rozbijamy.
  3. Posypujemy jedną stronę kurczaka solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
  4. Kolejno należy równomiernie rozprowadzić ser kozi na powierzchni naszych kotletów. 
  5. Na tak przygotowane mięsko kładziemy lekko posiekane liscie szpinaku i całość zawijamy.
  6. Roladki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
  7. Tak przygotowany kurczak trafian na 35minut do piekarnika.

Przygotowanie sosu i szparagów:

  1. Sos nic prostrzego, siekamy drobno koperek, mieszamy z jogurtem naturalnym i przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Zielone szparagi najlepiej jest gotować na stojąco: zwiąż je nitką, by równo się gotowały, wstaw do garnka z gotującą się osoloną wodą z dodatkiem szczypty cukru. Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody - są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze. Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 7 – 10 minut. Po tym czasie szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane. Czas gotowania zależy jednak od grubości szparagów, dlatego warto sprawdzić widelcem, czy są już wystarczająco miękkie.

Całość już praktycznie gotowa, teraz tylko wszystko ładnie podać na talerzu i gotowe! Smacznego!

Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×