Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Dyniowe kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Dyniowe kotleciki z kaszą jaglaną i szpinakiem

Składniki na dyniowe kotleciki:

  • 1/3 szklanki (80 ml) kaszy jaglanej
  • 300 g kawałek surowej dyni (waga nieobranej)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 100 g szpinaku
  • 1 jajko**
  • przyprawy: 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • bułka tarta, masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną ugotować i ostudzić, następnie rozgnieść widelcem lub krótko zmiksować w rozdrabniaczu, przełożyć do miski.

  • Dynię obrać i oczyścić z pestek. Miąższ zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na małej tarce.

  • Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać startą dynię, pozostałą łyżkę oliwy i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. Na koniec dodać drobno starty imbir, doprawić solą, curry w proszku i kurkumą, smażyć jeszcze przez chwilę.

  • Dodać opłukany i osuszony szpinak, odstawić z patelni i przez chwilę mieszać aż szpinak zwiędnie. Przełożyć składniki do rozdrabniacza lub mini melaksera i przez chwilę miksować aż się trochę rozdrobnią. Jeśli nie mamy rozdrabniacza możemy posiekać składniki na desce.

  • Przełożyć je do kaszy i wymieszać. Dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz sól. Wymieszać i uformować 4 kotlety, następnie obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć (po ok. 3,5 minuty z każdej strony).

Powiązane artykuły
Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×