Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Zdrowy burger!

Zdrowy burger!

Składniki na niesamowitego Burgera:

Na 2 bułki:

  • 4 łyżki otrębów owsianych lub żytnich
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki naturalnego serka homogenizowanego
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej
  • odrobina jakiejś przyprawy, wedle gustu, w tym przypadku akurat łyżeczka majeranku i szczypta kurkumy, ale można dodać słodką paprykę czy nawet czosnek granulowany i jakieś zioła.
  • 2 kawałki folii aluminiowej
  • można posypać sezamem (niekoniecznie) 
 
 

Mięso:

  • 200 g mielonego indyka
  • 2 płaskie łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • pieprz, sól morska, oregano
Sos:
  • 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 
  • kilka marynowanych pieczarek drobniutko posiekanych lub 1 ogórek konserwowy
  • 1 plasterek cebuli grubości około 0,5 cm - posiekany na drobnicę
  • 1 płaska łyżeczka musztardy
  • szczypta granulowanego czosnku
  • dla chrupkości i świeżości dodałam też czubatą łyżeczkę drobno posiekanej świeżej zielonej papryki
  • kilka kropel octu jabłkowego lub winnego (niekoniecznie)
Dodatki:
wedle gustu. Tutaj sałata lodowa, pomidor i kiełki pora. 

Przygotowanie:

Bułki:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
  2. Jajko miksujemy by spieniło się i podwoiło objętość. Dodajemy serek i krótko miksujemy do połączenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy już łopatką.
  3. Folię aluminiową składamy na pół i odciskamy jej kształt na dnie kubka lub innego okrągłego przedmiotu. W ten sposób uzyskamy foremki dla naszych bułeczek. 
  4. Miseczki układamy na blaszce do pieczenia. Wypełniamy ciastem. Możemy posypać sezamem. Pieczemy 20 minut. Folię delikatnie zdejmujemy po wystudzeniu bułeczek.
Mięso:
  1. Cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą morską i pieprzem.
  2. Mięso dzielimy na pół. Na blasze do pieczenia formujemy dwa okrągłe kotlety ciut szersze niż bułki (trochę się skurczą w pieczeniu). 
  3. Koncentrat mieszamy z wodą. Zalewamy po równo oba kawałki mięsa. Posypujemy oregano.
  4. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Sos:
  1. Składniki sosu mieszamy. Dobrze jest odstawić na chwilę do przegryzienia.

Składanie hamburgera:

  1. Bułkę przekrawamy i kładziemy środkiem do dołu na ciepłej patelni na kilka minut.
  2. Podgrzaną bułkę smarujemy płaską łyżeczką sosu (każdy kawałek)
  3. Na dolną część bułki kładziemy trochę sałaty lodowej, następnie mięso, pomidory, kiełki i wierzch bułki.
Powiązane artykuły
Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×