Pobierz naszą Aplikację mobilną

0 0 0 D
0 0 G
0 0 M
0 0 0 S
Frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem

Składniki na frittate ze szpinakiem:

  • 60 g (1/4 szklanki) suchej kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 cebuli (np. czosnkowej lub cukrowej)
  • 3 kawałki suszonych pomidorów
  • 100 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • kilka pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

  • Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać na sicie ciepłą wodą, włożyć do garnka i zalać 125 ml wody. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn. Zdjąć pokrywę i ostudzić.

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać mleko, sól, pieprz, kurkumę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekane suszone pomidory, ugotowaną kaszę jaglaną i kurkumę. Dokładnie wymieszać widelcem.

  • Szpinak umyć i odsączyć. Na małej patelni o średnicy ok. 18 - 20 cm delikatnie podsmażyć na maśle starty czosnek, dodać szpinak i mieszając smażyć przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie.

  • Dodać masę jajeczną, delikatnie przemieszać w kilku miejscach i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty. W międzyczasie włożyć w masę przekrojone na połówki pomidorki, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 13 minut bez przykrycia, aż masa będzie ścięta.

Suplementy na rzeźbę Suplementy na masę Odżywki dla początkujących

Strona korzysta z plików cookie. Możesz okreśclić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

×